BALIK YAĞI TAKVİYESİ Mİ KULLANALIM, KRİLL YAĞI MI?

 Deniz ürünlerinden elde edilen yağ asitleri, kimyasal yapısı ve fiziksel görünüşü bakımından birbirlerinden farklıdırlar.  Krill yağı, kabuklu deniz ürünlerinde bulunmaktadır. Balık yağı ise, soğuk ve derin sularda yaşayan (uskumru, ton balığı, somon, sardalya ve morina yağı vb) balıklardan elde edilir. Balık ve krill yağı; kalp sağlığının risk faktörlerini azaltmada, yağ kaybı, inflamasyon, eklem ağrısı, ruh hali seviyeleri ile ilgili konular gibi birçok sağlık sorunu için faydalı kaynaklardır.

 Balık yağı, sarı/altın rengindeyken, Krill yağının keskin bir kırmızı renkte olmasının nedeni antioksidan özelliğini sağlayan astaksantin pigmentinin yapısından kaynaklıdır. Bu nedenle krill yağı, balık yağına oranla 48 kat daha fazla antioksidan özelliği taşımaktadır. Balık yağı, A ve D vitamini bakımından zengindir, krill yağı ise A ve E vitamini içerir. 

 Balık yağı ve krill yağı; omega-3 yağ asidi kaynağından önemli özelliklere sahip çoklu doymamış asit olan EPA ve DHA bakımından zengindir. Balık yağı, bu iki tipteki asit bakımından krill yağına göre miktarı daha fazla olmasına rağmen fosfolipit yapısının farklılıklarından dolayı omega-3 yağ asitleri krill yağında daha etkilidir ve vücudumuz tarafından daha iyi tolere edilir. Ayrıca, yağ asidi depolanması bakımından balık yağı öncelikli olarak trigliserit şeklinde depolanırken; krill yağı, fosfolipit olarak depolanır.

 Fosfolipid yapısındaki Omega 3’lerin vücut tarafından sindirim ve emilim miktarları, trigliserit formunda olanlardan çok daha yüksek olduğuna dair birçok çalışma vardır. Yani; vücudumuz balık yağındaki Omega 3 ün %61-64 ünü kullanıyorken krill yağındaki omega 3 ün %98 inini kullanır.

 Omega-3 takviyeleri deniz ürünlerinden elde edildiği için, temiz sularda yetişmeyen kaynaklardan elde edilirse ağır metal içermeleri muhtemeldir. Çalışmalarda, Krill yağı, cıva gibi ağır metal seviyelerinden daha düşük bulunmuştur.

Takviye alırken dikkat edilmesi gerekenler:

1. Deniz ürünlerine karşı herhangi bir alerjik durum söz konusu ise Omega 3 kaynaklı takviyeler sakıncalıdır.

2. Balık ve krill yağları gibi omega-3 takviyeleri bazı ilaçlar ile kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir; çünkü kan sulandırıcı gibi ilaçlar kullanılıyorsa kan pıhtılaşmasını etkileyebilecek özelliklere sahiptirler.

3. Kişiden kişiye değişse de mide rahatsızlıkları, ishal, baş ağrısı ve ağız kokusu gibi ufak yan etkiler yaşanabilir. Bu durumlarda doktora danışılmalıdır.

4. Alınacak Omega 3 takviyesinin cıva, kurşun ve diğer ağır metalleri içerip içermediğinden emin olmak için ürünün Uluslararası Balık Yağı Standartları’na (IFOS) uygun olup olmadığını bakılması gerekmektedir. Doğru ve sağlıklı Omega 3 takviyesinin IFOS analiz laboratuvarından alınmış ve her üretim şartına geçerli raporu olması esastır.

5. Omega-3 ürünü alırken içerdiği EPA ve DHA yağ asitleri oranlarının yüksek olduğuna dikkat edilmelidir. Mümkünse EPA ve DHA toplamı en az 500 mg olmalıdır.

Sonuç olarak;

Öte yandan, sağlık yararı için bir omega-3 takviyesi alacaksanız hem antioksidan içeriği hem de biyoyararlılığının daha yüksek olmasından kaynaklı kril yağı almayı düşünebilirsiniz.

Farklılıklarına rağmen hem krill yağı hem de balık yağı harika DHA ve EPA kaynaklarıdır ve sağlığı desteklediğine dair çok sayıda araştırma bulunmaktadır.

KAYNAKLAR:

  1. Ramprasath VR, Eyal I, Zchut S, Shafat I, Jones PJ. Supplementation of krill oil with high phospholipid content increases sum of EPA and DHA in erythrocytes compared with low phospholipid krill oil. Lipids Health Dis. 2015 Nov 4;14:142. 
  2. Xie D, Gong M, Wei W, Jin J, Wang X, Wang X, Jin Q. Antarctic Krill (Euphausia superba) Oil: A Comprehensive Review of Chemical Composition, Extraction Technologies, Health Benefits, and Current Applications. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2019 Mar;18(2):514-534. 
  3. Kroupova P, van Schothorst EM, Keijer J, Bunschoten A, Vodicka M, Irodenko I, Oseeva M, Zacek P, Kopecky J, Rossmeisl M, Horakova O. Omega-3 Phospholipids from Krill Oil Enhance Intestinal Fatty Acid Oxidation More Effectively than Omega-3 Triacylglycerols in High-Fat Diet-Fed Obese Mice. Nutrients. 2020 Jul 9;12(7):2037.