EMZİREN ANNELER NASIL BESLENMELİDİR?

Anne sütü bir bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılar ve anneler günde ortalama 700-800 mL süt salgılar. Sütün yeterli olması için annenin beslenmesinin mutlaka yeterli ve dengeli olmalıdır. Asla, diyetisyen desteği alınmadan doğum kilolarını vermek için bilinçsizce diyet yapılmamalıdır. Süt kalitesini artırmak ve doğru besin alımını sağlayabilmek için beslenme danışmanlığı almak isterseniz ise sizin için yeni bir deneyim olan emzirme yolculuğuna başladıktan 1-2 ay sonra başlayabilirsiniz.

Yeterli düzeyde anne sütü üretimi için yeterli miktarda sıvı almaya özen gösterilmelidir. Günde vücut ağırlığı başına 30 ml (kg x 30 ml) su tüketilmelidir.

Emzirme döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, komposto gibi içecekler tercih edilmelidir. Bu içecekler vitamin, mineral desteği de sağlayacağından, anne sütü verimliliğini de etkileyecektir. 

Et, tavuk, yumurta, balık, süt ürünleri, tam tahıllar, kuru yemişler, günde 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon pişmiş sebzeden zengin bir diyet oluşturulmalıdır.

Emzirme döneminde alkol ve sigara kullanılmamalıdır.

Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, turp, pancar, kereviz, pırasa, acı baharatlar, laktozlu süt ürünleri, çiğ sebzeler veya kuru baklagiller bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi) sorunlar yaratabilir, bazıları için ise hiç fark etmeyebilir. Çünkü her bebek özeldir:)

Anne Sütü Dostu Besinler Nelerdir?

Dereotu: Dereotunun süt artırıcı hormonsal değişimlere yardım ettiği bilinir.

Yeşil sebzeler: Yeşil sebzelerde folik asit, demir, kalsiyum bulunur. Ayrıca süt artırdığı da bilinir.

Arpa: Arpa, içerdiği beta glukan sayesinde anne sütünü artırır. Arpadan yapılan boza da anne sütünü artıran ve anneye sıvı desteği sağlayan içeceklerdendir.

Yulaf: Anne sütünü artıran bir diğer besin de beta-glukan içeriği ile yulaftır. Yulaf lif içerdiği için sindirim sistemini de düzenler.

Frenk Kimyonu: Kimyonun yemek sonrası oluşan şişkinliği azaltmasının yanında sütün kalitesini artırdığı bilinir.

Anason: Anason meyvesinin uçucu yağında bulunan estragol sayesinde süt bezleri uyarılarak sütün salgılanması artar. Anason bitkisi,

Rezene: Rezene içeriğinde bulunan anethol maddesi sayesinde süt yapıcı hormonların salgılanmasına yardım eder. Rezene çayı anne ve bebekteki gaz ve sindirim sorunlarını da hafifletirken, süt artırıcı etki de gösterir. Günde 2 fincan rezene çayı, yemeklerden sonra tüketilebilir. Fazla tüketimi sinir sistemi bozukluklarına yol açabilir. 

Çemen otu: En sık tavsiye edilen anne sütünü artırıcı bitkidir. Standart dozu olmasa da günlük önerilen doz 3-4 kez 1-4 kapsül tüketmektir fakat aşırı ter, süt ve idrarda akçaağaç şurubu kokusu, diyare, hipoglisemi, astmatik yan etkiler oluşturabilir.

Sonuç olarak, anne sütünü artırmak için kullanılan bu bitkiler, sınırlı etkinliğe ve potansiyel yan etkilere sahiptir.Bu ürünleri kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışmalısınız. Ayrıca, açıkta satılan ve bekletilen otlarda toksik maddeler olabileceği için mutlaka poşet halinde güvenilir bir markadan satın alınmalıdır.

TATLI YEMEK ANNE SÜTÜNÜ ARTIRMAZ

Genelde tatlı yendiğinde süt artar diye düşünülür. Oysa bu doğru değildir. Emziren annelerin, enerji ihtiyacı artar. Enerji ihtiyacı karşılanacak şekilde beslenildiğinde süt de yeteri kadar salgılanır. Artan enerji ihtiyacı, devamlı tatlı yenmesini gerektirecek bir miktar değildir. Her 100 ml süt için yaklaşık 80 kalori harcanır. Yeterli ve dengeli öğünler tüketen annelerin, süt artırmak için tatlı yemeye ihtiyaçları yoktur. Şeker ilaveli gıdalar, anneye sadece fazla kalori sağladığı için kilo almaya neden olabilir. Her gün sütlü tatlılar, şekerli kompostolar tüketmek yerine her emzirmeden sonra 1 adet kuru erik veya hurma tüketmek kilo kontrolü sağlamada ve süt kalitesini artırmada daha etkili olacaktır.

ANNE SÜTÜNÜ OLUMSUZ ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖR STRESTİR

Süt artırmak için annenin stresten uzak olması önemlidir. Stres anne sütünü azaltabilir. Ayrıca annenin uykusuna dikkat etmesi, fırsat buldukça dinlenmesi de süt artırıcı bir davranış olacaktır. Emzirdikten sonrasında eğer göğüslerde doluluk hissedilmeye devam ediliyorsa mutlaka süt sağılmalıdır.

Daha güvenli, doğru ve emin adımlarla yürümek için emzirme döneminde emzirme danışmanlığı ve diyetisten desteği alınmalıdır.