ZAYIF DA OLSANIZ, GÖBEK OLUŞUMUNA DİKKAT! #skinnyfat

 Sağlıklı bir hayat için, normal kilo aralığında olmak ilk hedef olarak düşünülmektedir. Bu nedenle, zayıf veya normal kilosunda olan bireylerde bile görülebilen göbek oluşumu çok fazla ciddiye alınmamaktadır. Fakat, kilo hiçbir zaman bize, vücuttaki yağ kütlesinin nerede depolandığı gibi sağlık açısından asıl önemli olan bilgiyi vermez. Karında, karaciğerde, organlarda yani deri altından çok daha derinlerde depolanmış yağ kütlesi sağlığınız için gerçek bir tehlikedir. Bu nedenle kaç kilo olursanız olun, sağlıklı bir beden için en önemlisi bel çevrenizin önerilen genişlikte olmasıdır (1).

KARIN ÇEVRESİNDE DEPOLANMIŞ YAĞ KÜTLESİ, SAĞLIKSIZ METABOLİZMAYLA YAKINDAN İLİŞKİLİDİR.

Karında veya karaciğerde depolanmış fazla yağ kütlesi; vücudun insülin direnci göstermesine, yani hücrelerin pankreastan salgılanan, insülin hormonuna gerektiği şekilde cevap verememesine ve besinlerden alınan glikozun (şeker), hücrelere taşınamamasına neden olmaktadır. Böylece, enerji olarak kullanılması gereken glikoz, kan dolaşımında kalmış olur. Pankreas organı, hücrelerin glikoza ulaşabilmesi için daha fazla insülin salgılar ve bu durum pankreası gereksiz yere yorulmasına, kanda daha da fazla glikoz birikmesine neden olur. Yani, kan şekeri seviyesi olması gereken normal aralıktan çıkar ve diyabet (şeker hastalığı) riski oluşur. Ayrıca, karın çevresi yağı sadece insülin direnci veya diyabet değil, yüksek kolesterol seviyesi, yüksek tansiyon gibi bir dizi risk faktörüne de sahiptir (2).

BU NEDENLE BEL ÇEVRESİ;

Kadınlarda; < 80 cm

Erkeklerde; < 94 cm olmalıdır (3).

Sonuç olarak, GÖBEĞİM VAR AMA ZAYIFIM BİR ŞEY OLMAZ DEMEYİN.

Yukarıda bahsettiğim sebeplerden ötürü, bel çevresinde depolanmış yağ kütlenizden kurtulmak için harekete geçmelisiniz. Farkına varmak, yaşam tarzınızı tekrar gözden geçirmek için aşağıya yazdığım maddeleri inceleyebilirsiniz.

  • Günlük aldığınız kalori (enerji) miktarının birçoğu, basit karbonhidratlardan veya şekerden geliyor olabilir. Bunun için, 1 hafta beslenme günlüğü tutup, yediklerinizi not alarak tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
  • Lifli gıdaları (sebze-meyve-tahıllar-kurubaklagiller) yeterince tüketmiyor, az su içiyor ve bunlara bağlı olarak, sindirim sistemi problemleri yaşıyor olabilirsiniz. Bağırsak sağlığınız için faydalı kefir, yoğurt gibi gıdalara beslenmenizde yer vermenizi, yeterli su ve özellikle bol bol çiğ sebze tüketmenizi tavsiye ederim.
  • İhtiyacınız olan miktardan daha fazla karbonhidrat, protein veya yağ kaynakları tüketiyor olabilirsiniz. Fazla tüketilen her besin ögesi vücudunuzda yağ olarak depolanmaktadır. Bu nedenle, ihtiyacınız olan ideal besin ögeleri ve miktarlarını öğrenmek için mutlaka diyetisyeninize danışınız.
  • Haftada 1-2 kadehten (alkol türüne göre bu miktar değişebilir) daha fazla alkollü içecek tüketiyor olabilirsiniz.
  • Düzensiz bir uykuya sahip olabilirsiniz. Düzensiz uyku, karın bölgesindeki yağlanmayı arttırmaktadır. Yetişkin bireylerin günde 7-9 saat uyuması önerilmektedir. Önerilen uyku vakti ise; 22:00-23:00’dır (4).
  • Fiziksel aktivite seviyeniz çok düşük olabilir. Düzenli egzersiz yapmak, hücrelerinizin insüline daha duyarlı hale gelmesini sağlar. Bu da kan şekeri seviyenizin daha dengeli olması demektir. Eğer göbek yağlanmasından kaçınmak istiyorsanız mutlaka egzersiz yapmalısınız.
  • Stres seviyenizi mümkün olduğunca azaltmaya çalışmalısınız. Stres hormonu vücutta yağ kütlesinin daha kolay artışına sebep olmaktadır. Egzersiz yapmak stres tepkisini azaltır ve egzersiz bittikten 3 saat sonrasına kadar ruh halinizi yükseltir (5).

KAYNAKLAR;

  1. Carbone S. (2019), Obesity pardox in cardiovascular disease: where do we stand? Vascular Health and Risk Management 2019:15 89–100 
  2. Bosello O. (2016), Obesity or Obesities?, Eating and Weight Disorders 21 doi: 10.1007/s40519-016-0278-4.
  3. TÜBER (2015), Türkiye Beslenme Rehberi, Sağlık Bakanlığı.
  4. Hirshkowitz M, Whiton K, Albert SM, et al. National Sleep Foundation's sleep time duration recommendations: methodology and results summarySleep Health. 2015;1(1):40-43. doi:10.1016/j.sleh.2014.12.01
  5. Wichers M (2012), A Time Lagged Momentary Assessment Study on Daily Life Physical Activity and Affect, Health Psychology 31. doi:10.1037/a0025688.